Was Warhol wrong?

Andy Warhol’s woorden waren: “in the future everybody will be world-famous for 15 minutes”. Dit waren woorden uit een expositie van 1968. Hij verwachtte dat de na-oorlogse idolatrie zoals bij de Beatles, zou gaan veranderen. Meer mensen zouden beroemd kunnen worden en dit zou ook weer snel voorbij zijn. Roem zou kwetsbaar en vluchtig worden. Je bent zo succesvol als je laatste optreden, wordt er tegenwoordig vaak gezegd.

En nu de tijd van de social media is aangebroken, de tv passé is en YouTubers de wereld domineren zullen we allemaal onszelf kunnen overtuigen van de stelling dat roem binnen handbereik ligt. Dat we allemaal, ongeacht talent, middelen en macht beroemd kunnen worden. Al is het voor 15 minuten. We hebben diverse tv persoonlijkheden voorbij zien komen en zij hadden duidelijk stuurloze landelijke roem. Being famous for being famous. Maar als we allemaal beroemd kunnen worden, houdt dat ook in dat eeuwige roem voor eeuwig voorbij is?

Ik zet tegen de woorden van Warhol een onderzoek uit 2013 af. Eran Shor van de McGill University concludeerde met zijn team namelijk iets heel anders. Zij onderzochten ruim 100.000 namen genoemd in de entertainmentsectie van nieuwspagina’s. Hieruit bleek dat 96% van de beroemdheden die meer dan 100 keer in een jaar genoemd werden, ook in het nieuws terug kwamen in minstens de drie jaar daarvoor. De onderzoekers stellen dat de personen die heden ten dagen beroemd zijn, dit ook voor decennia blijven. Wat dit onderzoek stelt is dat roem voor lange tijd, nog steeds bestaat. Er zijn nog altijd acteurs, muzikanten, dj’s, presentatoren en tv persoonlijkheden die voor lange tijd danwel eeuwig roem vergaren. Dus de vergankelijkheid van roem is niet zo vergankelijk als veel van mijn cliënten vaak bang voor zijn.

Echter kijk ik terug naar de stelling dat we allemaal beroemd kunnen worden voor 15 minuten. Het onderzoek heeft enkel gesteld dat er mensen zijn die langer roem kunnen verkrijgen. Het onderzoek heeft niet ontkracht dat wij, alle anderen, niet zo talentvolle, niet zo veel macht en middelen bezittende personen, toch voor 15 minuten beroemd kunnen zijn. Mocht jij de ambitie hebben om een beroemd en geroemd leven te leiden? Laat dan de conclusie van dit verhaal zijn dat de weg naar 15 minuten roem niet zo moeilijk is. Maar de weg van 15 minuten naar 15 jaar alleen mogelijk is met enorm veel doorzettingsvermogen, volharding, talent en een gezonde dosis geluk. Owja, en het kost je 15 jaar van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.