Hoe vieren de sterren oud & nieuw?

RTL Weekend Magazine vroeg zich af hoe sterren de jaarwisseling doorkomen. Ze vroegen het o.a. aan Marco Borsato.

Maar waarom willen we dit weten? Voor dat antwoord klopte ze bij mij aan. De evolutiepsychologie biedt een mogelijke verklaring.

“Vanuit de evolutie gezien is het een feit dat wij graag overleven. Dat gaat gemakkelijker als je het goed hebt. Een maatstaf van het goed hebben, is het hebben van een hogere status dan de rest. Als je vaak in de media verschijnt, zien wij dat als een hoge status. Het hoeft niet zo te zijn, maar wij denken dan dat mensen die op tv komen en in de bladen staan het beter hebben dan wij: zij hebben die hoge status, zij hebben genoeg geld én genoeg middelen om beter te overleven.

Voor ons is het aantrekkelijk als die hoge status bereikt kan worden via een creatief vak, want dat lijkt haalbaar en het is leuk om te doen. Een advocaat heeft in principe ook een hoge status, maar daarvan snappen we wel hoeveel moeite het kost om zo’n baan te krijgen. Als je iemand op een podium ziet staan bij wie het zingen er redelijk makkelijk uitziet, hopen of denken we zelf dat we ook wel kunnen zingen. Daarom doen er ook zoveel mensen mee met talentenjachten.

Het is dubbel. Aan de ene kant willen wij onze verlangens weerspiegeld zien op het moment dat wij naar artiesten kijken. Dat maakt ze bijzonder en geeft ze een bepaalde magie. Het is een illusie waarin we graag geloven. Aan de andere kant worden die ‘magische’ mensen ook weer menselijk en bereikbaar als ze gewone dingen doen. Dat geeft ons de mogelijkheid om óók belangrijk te worden. Wat is er nou mooier dan een BN’er die zo heerlijk gewoon is gebleven en die ook lekker gaat gourmetten tijdens de feestdagen? We horen dat graag, omdat het najagen van onze dromen en het behalen van die status dan misschien ook wel voor ons is weggelegd.”

Het hele artikel vind je hier.