Een muzikale marteling

We herkennen allemaal de ontspannende en oppeppende werking van muziek. Muziek leidt tot ontspanning, tot plezier, tot een gevoel van geluk, tot berusting. We gebruiken muziek om het leven te vieren en om troost te vinden bij verdriet en pijn. Muziek speelt in op onze emotie en neurologisch onderzoek heeft al vaak aangetoond hoe goed muziek is voor onze ontwikkeling.

Dat muziek ook een negatieve kant met zich mee draagt staan we nooit bij stil. Natuurlijk hebben we allemaal een  muzikale voorkeur en daardoor ook een afkeer voor bepaalde muziekstijlen. Dat je de radio verzet wanneer die verschrikkelijke zanger te horen is.  Op zich wel te overleven. Maar muziek heeft veel meer macht. Muziek is krachtiger dan de gruwelijkste martelmachines. Ik zal dit toelichten.

Stel je voor dat je dezelfde naam draagt als de grootste crimineel in Amerika. De CIA komt je huis binnen vallen, neemt je mee en de dagenlange verhoringen gaan van start. Je hebt helaas niets te bekennen, maar de CIA twijfelt daarover. Ze merken dat verhoren tot niets leidt dus moeten ze iets anders gaan proberen. We blijken als mens in staat om ons psychisch af te sluiten voor fysieke pijn. Dit is zelfs te trainen. Dus de paar tikken van die niet zo charmante agent doet jou niet zo veel. Maar waar we veel minder goed tegen kunnen verweren is mentale pijn. Dus wat doen ze bij de CIA? Ze zetten je in een koude isoleercel. De muziek gaat aan. “Hit me baby one more time” van Britney Spears klinkt door de boxen. De boxen staan vol open. Het doet je pijn aan de oren, maar het nummer is bijna afgelopen. En na het nummer? Weer hetzelfde liedje. Hij staat op repeat. Uren lang, dagen lang. Je hoort geen teksten meer, alleen bonken. Je hoort alleen maar herrie. Je kunt niet meer nadenken. Geen geruststellende gedachtes meer, alleen maar een verlangen naar stilte. Niet meer diezelfde toon, niet meer diezelfde klanken, niet meer dezelfde stem. Je wilt stilte en zult hier alles voor doen. Muzikale marteling.

Tot je gaat praten. En het werkt. Het wordt gedaan op Guantanamo Bay, maar ook zijn er berichten dat dit wordt gebruikt in de Arabische landen in de strijd tegen de IS.

Welke muziek draaien ze dan? Dat is dus heel divers. Niet alleen Britney Spears, maar ook de Red Hot Chili Peppers, Neil Diamond, Metallica en Eminem zijn  artiesten waarvan de muziek wordt gebruikt om mensen te martelen. Een verhoortechniek. Nog voor duidelijk is of iemand schuldig is. Nog voor iemand is berecht.

Ik vraag me af wat Britney vindt van het gebruik van haar muziek. Ter inspiratie zet ik het betreffende nummertje op: “Oh baby, baby. How was I suppose to know, that something wasn’t right here…”