Van een vonk naar lichterlaaie

Een nieuwe tijd is aangebroken. Niet langer meer wordt onze toekomst bepaald door onze geschiedenis, door onze voorouders, door onze geografische ligging en zelfs niet door onze intelligentie. De maakbaarheid van succes is de kern van de nieuwe generatie. Woorden als acceptatie en berusting verdwijnen uit ons vocabulaire. Al op de peuterschool staat de ontdekking van ons individuele talent centraal. We zoeken allemaal naar dat wat ons kind uniek maakt. We zoeken naar de drijfveer van ons menselijk bestaan. Ooit was het kansen grijpen, nu is het kansen creëren.

2016-19-4--14-55-38

Stel eens voor dat je dat kind bent dat tot de ontdekking komt dat hij niets liever doet dan zingen. Je droomt van het podium, van het publiek en van het applaus. Je wilt muziek maken, mensen laten lachen, mama en papa laten zien dat je bijzonder bent. Dit wordt gezien. Door je ouders of door je zangleraar en deze waardering drijft jou om jezelf te ontwikkelen tot professionele zanger. In de tijd van de maakbaarheid haal je alles uit de kast: van de mooiste stylist tot de beste zangcoach. Je volgt het conservatorium en je meet je ontwikkeling middels een deelname aan een talentenshow.

Weer wordt je gezien. Door het grote publiek. Je wordt herkent en je krijgt erkenning. Deuren gaan open omdat mensen nu denken dat je bijzonder bent. Je team van professionals wordt groter, allemaal gezinnen worden gevoed door jouw succes. Muziek maken, dat is wat je wilt en dat is wat je doet. Je bent gelukkig.

Je manager heeft een visie over jouw carrière, maar jij hebt een andere.
Je vrienden geven zaterdagavond een feestje, maar jij moet werken.
Je wordt gevraagd voor deelname aan dat tv programma, maar eigenlijk wil je gewoon zingen.
Je wordt aangesproken op straat, maar eigenlijk was dit net je vrije dag.
Je staat in een roddelblad omdat je vreemd gaat, maar dat was een fan die mij overenthousiast vast pakte.
Je raakt aan de praat met een paar leuke mensen, maar dan ineens vragen ze je handtekening en zijn ze weg.
Je wilt een nieuwe plaat uitbrengen, maar je sound is niet wat de producent wil horen.

Moe, bang, eenzaam.

Je mag niet klagen, want je doet wat zoveel mensen zouden willen. Je doet wat je altijd had willen doen. Je zegt geen nee, want nu liggen de kansen voor het oprapen. Maar eigenlijk ben je heel erg moe. Het begon als een vonk. Een passie. Een klein beetje geluk. Het luisteren naar dat kleine vuurtje geeft warmte en plezier, maar te veel tonder zet alles in lichterlaaie. Uiteindelijk zit je in zak en as.

Leven naar je passie betekent niet alleen maar olie op het vuur, geef jezelf ruimte, een goede brandstapel heeft tijd nodig, zuurstof nodig, degelijk brandhout nodig. En dan nog, dan nog is het goed om de brandweer als achterwacht te hebben staan.

Het is de week van de werkstress. Als coach begeleid ik je bij het stoken en als het nodig is blus ik brandjes. Voor meer info: www.daisygubbels.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.